Lanaken - Zutendaal 25,1 km
24 april 2026 - Bilzen, België
Het diner was prima, de nacht warm en het ontbijt uitgebreid. Verkwikt stappen we om half negen naar buiten voor de eerste (of tweede, als je heel recht in de leer bent) van negen (of tien, als je heel recht in de leer bent) wandeldagen tot Bergen op Zoom, via de GR5. Het is grijs en koud, een paar graden boven nul, dus de warme hoodie mag aan. Door weilanden, langs bloeiende koolzaden velden en een paar kanalen bereiken we Lanaken. Dat blijkt weinig bezienswaardig, we zijn al snel door het centrum heen en via een mooi aangelegd sportgebied verlaten we het stadje. Een stukje asfalt later mogen we het bos in. Om ons heen straalt het frisse groen, hakken de spechten, zingen mezen en roodborsten en koekoekt de koekoek. Na een km of 12 pauzeren we voor het eerst, het schiet lekker op zo.
Hier en daar passeren we huizen. Vaak nieuwbouwforten met boosaardig starende camera's, hoge hekken en de dreiging van enge honden. Die beesten lijken me bluf: we horen of zien ze nergens.
Het slingert verder door de bossen, met hier en daar een beschut weiland en een heel stuk pittoresk moeras met bruggetjes en langzaam wegrottende vlonders. We lunchen op een bankje met uitzicht op het water, en ik heb er spijt van dat ik toegegeven heb aan de druk om de koffiespullen thuis te laten.
Verder gaat het, door meer bos en langs meer vennetjes, terwijl de temperatuur steeds aangenamer wordt. Tegen tweeën bereiken we een bezoekerscentrum met een prettig terras, tijd voor een drankje en lekker dutten in de zon. Er is ook een blotevoetenpad, als blijkt dat dat maar liefst 3 km lang is zien we daar toch maar vanaf.
De laatste kilometer naar Zutendaal loopt langs sportvelden en speelplaatsen, het ziet er allemaal pico bello uit met zelfs bloemetjes in het gras van de voetbalvelden. In Zutendaal gaan de scholen net uit, de kinderen worden opgehaald met onhandig grote auto's waar flink mee gemanoevreerd moet worden. Voor we inchecken gaan we eerst cash pinnen: wel zo handig bij de Vrienden op de Fiets waar we morgen en overmorgen logeren. We reserveren er voor vanavond, het is tenslotte vrijdag.
Dan inchecken bij het hotel. Het is pas half 4, het schiet allemaal nogal op in dit eenvoudige terrein. Moe zijn we niet en de voetjes blijken snel te recupereren tijdens pauzes. We krijgen een lekker grote kamer. De badkamer is, net als gisteren, bar slecht verlicht, je staat er in het schemerdonker te douchen. Is dit een Belgische truc om confrontaties met je uiterlijk te vermijden?
Wat gezellig dat jullie weer in zo grote getale meereizen! We hopen dat we aan de verwachtingen kunnen voldoen.

Wij genieten ervan