Maastricht - Lanaken, 11,8 km

23 april 2026 - Maastricht, Nederland

Na een soepele treinreis stappen we rond de middag in Maastricht uit de trein. Het is stralend weer en Maastricht ligt er op haar mooist bij. Het lijkt of iedereen de lentekleren aangetrokken heeft en op een terras is neergestreken, en terecht. Wat is Maastricht toch een heerlijke stad, die unieke combi van chique, jong & oud, internationaal en zuidelijk tref je alleen hier.

Ik heb enorm veel zin in een frietje als lunch maar er blijkt in Maastricht een schrijnend tekort aan friterieën. Döners, loempias, broodjes en salades kun je overal krijgen, een zak friet blijkt onbereikbaar. We vermannen ons en knagen op een zonnig bankje de zelfgesmeerde broodjes van thuis weg.

Omdat ons hotel maar een schamele 6 km buiten Maastricht ligt doen we eerst een stadswandeling, het is heerlijk dwalen hier. Overal passeren we plukjes studenten die onderling onwaarschijnlijk veel verschillende talen spreken. Al snel worden wij aangesproken door een solowandelaar die bijna het Pieterpad heeft volbracht en duidelijk behoefte heeft aan een praatje, altijd goed en leuk. Trots vertelt hij dat hij ook al naar Santiago is gelopen, en hoezeer de goedheid van de mensen onderweg hem heeft getroffen. Dat herkennen we!

Na de stadswandeling strijken we neer op een terras. Het is heet in de zon, de buitenlaag gaat uit en we smeren ons in met factor 50. Op dit terras kunnen we zowaar friet bestellen (is eigenlijk een bijgerecht bij een chique lunch) dus die behoefte is ook weer vervuld.

Het wordt tijd om de GR5 op te zoeken. Het is goed dat Pjotr de gpx heeft gedownloaded: de bleke markeringen zijn nauwelijks te vinden en de route is lekker onwaarschijnlijk: langs vestingwerken en ingewikkeld onder en over wegen en riviertjes heen. Op een fietspad schiet de eerste hagedis weg: nu is het echt vakantie.

Ons hotel ligt nog geen honderd meter over de grens, we worden er vriendelijk ontvangen en krijgen een nette kamer. Vanavond eten we ook hier en morgen lopen we de eerste echte etappe.

1. Haarie van Bokkemeulen:
    23 april 2026
    Wie jeet ‘t en van Maastreech naar ?
  2. Nico Berghuis:
    23 april 2026
    Dat is weer een mooie start, met friet, voor een nieuw verhaal, veel plezier gewenst, ik ga weer lekker meegenieten!
  3. Janita:
    23 april 2026
    Jeeeejjj! Je weet pas echt dat het vakantie is als de reisverhalen van Peet en Pjotr weer in je mailbox verschijnen. Veel plezier gewenst!!
  4. Petra:
    Ah, leuk weer. Veel plezier 😃
  5. Jolanda:
    23 april 2026
    Op de markt bij het stadhuis hebben ze heerlijke puntzak met friet! Iets voor de volgende keer!
    Een hele fijne vakantie gewenst!!
  6. Atie Monni:
    23 april 2026
    Wat leuk, weer een reisverhaal. En deze keer wat confortabeler zonder zware bagage. Veel plezier!. Groetjes uit een zonnig Sardinië.
  7. Monique Bonné:
    23 april 2026
    Aah dat wordt weer meegenieten van jullie reis! Een heerlijke vakantie en wandeltocht gewenst! ☀️🦋
  8. Nel en Jos:
    23 april 2026
    Een hele fijne vakantie gewenst!!
    Heel leuk om jullie verhalen weer te lezen!🍟
  9. Marlies van den Munckhof:
    23 april 2026
    Weer op pad samen, heerlijk 🥰!
    Ik reis weer met veel plezier al lezend met jullie mee 👍, geniet ervan!
  10. Toos van Mil:
    23 april 2026
    Weer op reis, veel plezier. Leuk om weer "mee" te reizen.
  11. Sophie:
    23 april 2026
    Super om weer lezend en het bekijken vd foto's mee te mogen genieten van jullie reisverhaal ,zet m op en toi toi toi suk 6 en enne knoevel van dien tante oet Velden Sophie
  12. William de Kaste:
    24 april 2026
    Nog rustig aan beginnen, genieten van het terras. Ga jullie reisverhalen met veel plezier volgen. Veel plezier samen!
  13. Jule Bossers:
    24 april 2026
    Geniet ervan! Dat doe ik ook bij het lezen van jullie verhalen!
  14. Judith:
    24 april 2026
    Wat leuk! Ik herken me in de andere reacties: er springt altijd iets " aan" bij mij als ik jullie blog weer zie verschijnen. Zelf was ik vorige week in Maastricht voor ons jaarlijkse congres, zeer herkenbaar allemaal. Een hele fijne meivakantie en ik wandel graag in gedachten weer mee!
  15. Anne:
    24 april 2026
    Veel plezier onderweg na deze opbeurende start in Mestreech. Jolandas friettip ondersteun ik volledig. Groetje Anne
  16. Lenny Wagemans:
    Veel wandelplezier Petra & Pjotr, heel leuk dat ik weer mag meelezen🤗
  17. Jacqueline:
    24 april 2026
    Helemaal vergeten dat t alweer zover is! Super leuk ik wandel lekker mee!